Recept az Ízőrzők műsorból. PDF. Videó.
Hozzávalók: (5 kalácshoz) 2 kg liszt, 7,5 dkg élesztő, 25 dkg cukor, 3 vaníliás
cukor, 1 (bio) citrom reszelt héja, 1 kávéskanál só, 3 tojás, 10 dkg sertészsír, 1,5 l
tej, 2 evőkanál tejföl, 20 dkg mazsola. A tetejére: 3 tojás, 2 evőkanál cukor.
A lisztet átszitáljuk, a citrom héját lereszeljük. Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál
cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, és megvárjuk, míg megkel.
A tálba, a liszthez tesszük a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a mazsolát, a cukrot, a tejfölt
és három tojást. Egy kis fészket készítünk az oldalába, oda borítjuk a felfutott élesztőt.
A többi tejet is átmelegítjük, és kidagasztjuk vele a tésztát. Munka közben körbe-körbe
forgatjuk, és apránként adagoljuk a tejet, a sót, és ha kell, még kevés lisztet. Amikor már
szépen hólyagosodik, elkenjük a tetején a sertészsírt és azzal is alaposan átdolgozzuk.
A tál alját lelisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük, míg jó
nagyra megdagad.
A tetejére szánt tojásokat felverjük, a tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átforgatjuk. Késsel kis buktányi darabokat vágunk
belőle. Először levágunk négyet, ezeket egyenként hosszú rúddá kisodorjuk. A tepsibe az
első kettőt párhuzamosan egymás mellé helyezzük kb. nyolc centis távolságot hagyva
köztük. Ezek a nagyszülőket jelképezik a kalácsban.
A következő kettőt hasonlóképpen, keresztben rárakjuk, ezek a szülők. A lelógó végeket
összekulcsoljuk, négy kört alkotunk, ezek a testvéreket jelentik. Egy jó nagy darabot
vágunk a tésztából, amit olyan hosszúra sodrunk, hogy az egész kalácsot körbe tudja
fogni. Gondosan ráillesztjük, eligazítjuk rajta. Ez a családi összetartozás szimbóluma.
Öt kisebb vékony csíkból rózsákat tekerünk, amit a tészta közepére, és a négy szélére
helyezünk, ezek lesznek az unokák.
Az elkészült kalácsot felvert tojással átkenjük, és előmelegített sütőben szép aranyló
barnára sütjük.
Amikor elkészült, még forrón átkenjük cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése