Recept innen.
Tészta hozzávalói:
28 dkg liszt
1 egész margarin (25 dkg)
175 g tejföl
csipetnyi só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 30 percet a hűtőben pihentetjük!
A gombócot felezzük el, addig az egyiket rakjuk vissza a hűtőbe.
A gyúró deszkát kissé lisztezzük meg és vékonyra nyújtsuk ki a tésztát, most a legkisebb pogácsa szaggatóval köröket vágjunk.
A deszka egyik végébe kristálycukrot szórunk és egyesével a tészta darabokat rárakjuk és nyújtófával oválisra nyújtjuk.
A korongokba jól ragadjon bele a kristálycukor. Arra figyeljünk hogy a végeredmény vékony lapok legyenek!
Sütőpapiron cukros felükkel felfele, 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük
Krém hozzávalói:
5 dkg liszt
2 dl tej
Ebből egy sűrű pépet főzünk!
Ha kész, hagyjuk kihűlni, közben ....
1 egész margarint és 10 dkg cukrot robotgéppel habosra keverünk, hozzá adjuk a kihűlt pépet és jól kikeverjük.
Egy lábosban....
15 dkg cukrot karamellizálunk, tehát kis lángon felmelegítjük a cukrot és aranybarnára pirítjuk, utána hozzáadunk 4 evőkanál vizet és folyamatosan keverjük!
Hagyjuk 1-2 percre picit hűlni, de közben is főzőkanállal keverjük.
Most az egyik kezünkbe a robotgép a másikba a lábos amibe a karamellizált cukor van, és folyamatos keverés közben a krémhez csurgatjuk! Ha szépen elvegyül a krémmel a karamell, hűtőben rakjuk kb. 30 percre, hogy kicsit megkeményedjen.
A kisült sütemények belső felét megkenjük a krémmel és egy másik lappal összeragasztjuk!
Saját kiegészítés:
A tésztát összeállítás után rögtön 4 részre szedtem, megsodortam és úgy tettem ki hidegre. Egyszerre csak egy résszel dolgoztam, azt nem pogácsaszaggatóval formáztam, hanem kis pogácsa átmérőjű rudat sodortam és késsel felvágtam darabokra, egy rúdból kb. 24 db jött ki.
A kis darabok egyik odalát lisztbe mártottam, az lett az, ami a sodrófával érintkezett. Mert még így is ragad hozzá. Érdemes beszerezni ilyen kis dolgok nyújtásához kis sodrófát, nekem még egy játék sütős készletből van, de láttam már kirakodóvásárosoknál, akik fakanalat meg ilyeneket árulnak.
A sütőpapíros (szilikonos) tepsire lehet nyugodtan szorosan egymás mellé rakni, mert egy kicsit összezsugorodik. Nekem 16-18 db fért rá egy sütőlapra, hat adagba sült ki.
Kiszedtem egy tálcára, aztán a következő adagot egy másikra és a harmadik előtt átraktam a másodikat az elsőre, stb. Addigra meghűlt és megkeményedett.
A krémnek én görög millefeuille krémet használtam, 6 helyet 7 dl tejjel, lehet kicsit bővebben kenni. Az itthoni termékek közül a Dr. Oetker házikrémes krémpor ilyesmi. Nem csináltam meg a receptben írt krémet, de ezzel talán jobb is, mert elég tömény a lapocska, ez a könnyű vaníliás krém pedig talán jobb is, mint a főzött, vajas, karamelles krém. (Biztos az is nagyon finom, de ezt csak ki kell keverni tejjel és kész... miután vagy két órát "szórakoztam" a sütéssel, ez nem mindegy.)
Aztán megkentem kettesével, de ki kell számítani az időt, hogy a vendégség előtt ez mikor történjen, mert rögtön még törik, aztán lesz tökéletes, később viszont nagyon megpuhul. Variálható lenne még úgy, hogy csak az egyik darabot cukorral nyújtani, a másikat simán, az lenne az alja, és csokis krémporból felvert krémmel tölteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése