2017. június 23., péntek

Lokum (turkish delight)

800g kristálycukor
120 g kukoricaliszt  rizsliszt
1 ek citromlé
1 ek rózsavíz
1 ek borkősav 1/2 teáskanál

375 ml vízben feltesszük főni a citromlevet a cukorral.
Sziruppá főzni 115 fokosra, folymatosan kevergetve.

500 ml hideg vízbe tenni a borkősavat, a rizslisztet és kézi vagy gépi habverővel kikeverni. Keverés közben melegíteni, míg egy kicsit áttetsző, fehér anyag nem lesz, hasonlít a főzött krém állagához.

Óvatosan és lassan hozzáönteni kis adagokban a cukorszirupot és azzal is keverni. Ezt újra bugyborékosra forralni, egy órán át lassú tűzön főzni, kevergetni.

Világos karamell színű lesz, ekkor hozzáadni a rózsavizet és ételfestéket.

20x20-as formát sütőpapírral kibélelni és kiolajozni.  Beleönteni a cuccot és jól elrázogatni. Hagyni benne teljesen kihűlni.

Jó nagy tálba tett 160 g porcukor és 30 g rizsliszt átszitált keverékébe forgatni:
megszórni porcukoral kis szűrővel a lokum tetejét, aztán a tálcát, amire ráborítjuk, levenni a papírt, az alját, ami már a teteje, szintén cukrozni, pizzavágóval kis kockákat vágni, és a cukros keverékbe téve egyenként beleforgatjuk.

YouTube videó erről a receptről.

Nagyüzemben. 2:32-től.

Még egy recept, a fentivel azonos hozzávalókkal és arányokkal, csak ebbe nem rózsavíz megy, hanem 3 gránátalma leve. (Gondolom fel lehet hígítani a szirupot, és így ételfesték sem kell bele.)

Másik verzió, de sajnos csak törökül volt, és semmi felirat, a narancsos: az 500 ml vizet felezte narancslével, és tett hozzá ételfestéket is, kicsi sárgát és kicsi pirosat, kókuszreszelékbe forgatta a végén.


Gránátalmás-pisztáciás (bár a pistáciát csak közé szórja a végén). Viszont a hideg vizes kukoricalisztes keveréket nem főzi fel külön.

Sárgarépás...

Citromos és rózsavizes, zselatinnal










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése