2017. május 7., vasárnap

Cukrozott, kandírozott narancshéj egyszerűen

Narancsról szépen levágtam a héját, 1-2 napig váltott vízben ázott. (Előtte persze alaposan megmostam.)

Ha nagyobb darabokban ázott, kisebbre vágtam, feltettem főni annyi vízben, hogy kényelmesen ellepje. Főztem  kb. 15 percig.
Leöntöttem a vizet, utána hideg vízzel átmostam, ezzel le is hűlt, könnyebb volt mérni.

Kb. a súlyának megfelelő cukrot odatettem főni valamennyi vízzel, aztán ha összefőtt a szirup, beletettem a héjat, felengedtem még annyi vízzel, hogy pont ellepje. Főztem együt kb. 15 percet, hagytam a lében kihűlni.
Fél nap múlva újra felfőztem, főtt kb. 15 percet, megint hagytam kihűlni.
Fél nap múlva már készre főztem, ekkorra már amúgy sem volt sok szirup alatta, annyira főztem, folyamatosan kavargarva, hogy a végén már alig volt szirup és az is méz sűrűségű.

Kipakoltam egy sütőlapra, amire szilikonos sütőpapírt tettem, mikor meghűlt, akkor porcukorba forgattam.

Lehet úgy is csinálni, hogy a gyümölcs levét is hozzátenni a curkos vízhez. Vastag héjú citrommal is ajánlják és ha lesz, pomelóval is ki fogom próbálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése