2015. április 5., vasárnap

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ – MELOMAKARONA karácsonyi görög sütemény

Forrás.

Hozzavalok : A tesztahoz
9 csesze liszt
1 1/2 csesze cukor
1 1/2 csesze olivaolaj
1 1/3 csesze viz
3 evokanal mez
1 kiskanal szoda
1 kiskanal sutopor
1 kiskanal fahej
1/2 kiskanal szegfuszeg por
1 kis gorogkaves csesze konyak
3/4 csesze frissen csevert narancsle
1 narancshej reszelek

A sziruphoz :
5 csesze viz
4 csesze cukor
1 1/2 csesze mez
1 fahejrud

A disziteshez tort dio keves fahejjal keverve.
Elkeszites : Fontos, hogy mindent ugyanazzal a cseszevel merjunk ki. ( 2,5 dl )
Egy talba osszekeverjuk a szaraz alapanyagokat ( lisztet, cukrot, sutoport ) ezutan hozzaadjuk az olivaolajat, a mezet, konyakot, a narancshej reszeleket , a fahejat, es a szegfuszeget, a vizet es a narancslevet amiben elozoleg elkeverjuk a szodat. Fahejbol es szegfuszegbol ne tegyunk tobbet, mert kesernyes lehet tole a teszta !
Addig dolgozzuk a tesztat, mig mar nem ragad a kezunkhoz es konnyen formalhato lesz. Nem szukseges sokaig gyurni, mert akkor nagyon kemeny lesz.
Elomelegitjuk a sutot.
Csipunk kis adagokat a tesztabol es gombocokat formalunk belole majd a tenyerunk kozott kisse ovalisra formaljuk. Sutopapirral kibelelt tepsibe tesszuk. Hagyunk koztuk tavolsagot, mert sules kozben meg dagadnak. 175 Fokon kb 20-25 percig sutjuk, mig szep sotetarany szinu lesz.
Kozben elkeszitjuk a szirupot is. Egy fazekban feltesszuk fozni a hozzavalokat es kb 10 fercig forraljuk.
A megsult sutiket egy talra szedjuk es hagyjuk kihulni. Majd a forro szirupba martjuk , 1-2 percig aztatjuk majd egy szurokanallal egy talra szedjuk es jol megszorjuk a tort dioval.
Fogyasztas elott jo ha allni hagyjuk par orat, hogy jol atjarja a szirup az egesz sutit.

Καλή όρεξη ! Kali orexi ! Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése