Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaópor
5 dkg margarin
1 tojás (közepes)
1 kk szódabikarbóna
kb 1 dl tej
Krém:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, a kakaóport, majd adjuk hozzá a tojást és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki. 23x38-as tepsi háton előmelegített sütőbe, 180 fokon kb 10-15 perc alatt süssük készre (amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük). A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le és úgy hűtsük ki. A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Krém: Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!).
Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!!!!).
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.
A pudingport keverjük simára a maradék 1 dl. tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen (közben többször keverjük át). A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihûlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá).
Helyezzünk tálcára, vagy vissza a tepsibe egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután a legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Tetejére grillázs:
10-15 dkg diót késsel apróra (de azért darabos legyen, 3 mm-es) összevágni. Serpenyőbe tenni 1 ek. margarint (vajat), 1 púpos ek. kristálycukrot, majd ezeket összepirítani, úgy, hogy a zsiradék elpárologjon. A végén vigyázni, nehogy hirtelen sötétre megkapja, mert akkor égett íze lehet. Ez kb. 5-10 perc. Állandóan keverni kell, a végén, ha már szép sötétbarna, levenni és addig keverni gyorsan, amíg ki nem hűl. A tészta tetején lévő krémre sűrűn rászórjuk (hidegen). Majd a legvégén egy nagy lyukú reszelőn Katica tejcsokit kell ráreszelni. Jobb a tej, mint a keserű, mert a grillázsos dióval jobban harmonizál az íze.
Recept innen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése