2016. október 23., vasárnap

Formatartó mézeskalács

Recept.

A házikónk nagyságától függően min. 1 - 1,5 kg mézestészta, amit min. 2 órával a felhasználása előtt elkészítettünk.

Hozzávalók:
-50 dkg liszt,
-25 dkg virágméz,
-15 dkg porcukor (helyettesíthető megdarált fruktózzal),
-5 dkg vaj (helyettesíthető kókuszzsírral),
-1 tojás,
-2 csapott kávés kanálnyi szódabikarbóna,
-késhegynyi fahéj és őrölt szegfűszeg ( el is hagyható, mert megkeserítheti a mézes tésztáját)

Fontos: a lisztet tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe, hogy a lisztben élő, szemmel nem látható élősködők elpusztuljanak a hidegtől. Sajnos a sütéssel nem érjük ezt el, csak a fagypont alatti hőmérséklettel. Tészta összeállítása: a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot tálba szitáljuk, ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, közepébe mélyedést alakítunk ki. A margarint és a mézet vízfürdő felett felolvasztjuk, a lisztes keverékhez öntjük és el kezdjük összedolgozni. A tojást kissé felverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Kézzel összegyúrjuk. Felhasználás előtt min. 2 óra hosszat folpackba csomagolva pihentetjük. Lisztezett deszkán kb. 3-5 mm vastagságúra nyútjuk. Ha kartonpapír sablonnal dolgozunk, mindig lisztezzünk alá. A kiszúró formákat mindig lisztezzük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, fél óra elteltével visszamérsékeljük 150°C-ra. Sütés: a tepsiket kiolajozzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki. A mézesformákat egymástól kb. 1,5-2 cm távolságban helyezzük el, különben sütésnél összeérhetnek. Ha mandulával, szezámmaggal, stb.. szeretnénk díszíteni, még a nyers tésztára tegyük rá és együtt süssük azzal. A mézeseket kb. 6-8 percig süssük, ez alatt az idő alatt ne nyitogassuk a sütőt, mert a tészta összeesik. Díszítésnél: A fantáziánkra van bízva, hogy mivel díszítjük föl a mézeskalácsokat. Választhatunk cukorgyöngyöket, vagy –virágokat, zselé/drazsé cukrokat, mandulát, diót, szezámmagot, mákot, de egyszerűen glazúrral megrajzolhatjuk a mintákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése