2017. december 30., szombat

Mandula

Eredeti recept.



HOZZÁVALÓK

Hozzávalók:

A tésztához:

36 dkg liszt

25 dkg lágy margarin, akár kicsit olvasztott

20 dkg porcukor

2 evőkanál kakaó

20 dkg dió

mandula vagy dióformák

A krémhez:

4 egész tojás

33 dkg cukor

33 dkg vaj

kb. fél mandulaaroma



ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy viszonylag kemény, kissé morzsalékos tésztát kapunk. A formát kivajazzuk (később nem kell, csak az elején). Vékonyan beletömködjük a tésztát, a pereméről eltávolítjuk a fölösleget. Előmelegített sütőben sütjük közepes lángon, kb. 200 fokon. (Nekünk 50 db formánk van, amíg 25-öt töltünk, a másik 25 sül.) A sütőből kivéve AZONNAL kiütögetjük a tésztát. Határozott mozdulattal hozzáütjük a tepsi aljához vagy deszkához. Ilyenkor még puha, de hamar szilárdul, s akkor már nehéz kiütni, s könnyebben törik.



A krémhez a tojásokat a cukorral gőz fölött sűrű krémmé főzzük, majdnem 1 órát kell főzni. (Gyerekkoromban ezt úgy szoktam, hogy 12 másodpercig látható legyen a főzőkanál által húzott csík. :-) ). Ha nem elég sűrű, kifolyik a krém. Miután hűlt egy kicsit, beletesszük a vajat, majd a mandulaaromát ízlés szerint. Mi szeretjük, ha sok van benne, van, aki csak pár cseppet tesz. A zöldet szoktuk használni, mert szép színt is ad a krémnek. A krémmel megtöltjük a formákat, s kettőt összeragasztunk.



Jól  fagyasztható, finom marad.



*****************************************************************



Saját kiegészítés:



A krémnek több, mint egy óra kellett úgy, hogy feltettem főni a vizet és utána kezdtem el kimérni a cukrot és összekeverni a tojásokkal. Szép világos színűnek kell lennie, mint a piskótához felvert sárgája + cukor keverékének. Kicsit még sűrűsödik hűlés közben is. A vajjal apránként kikeverni. (másodszorra készítve kb 45-50 percig kevertem)


A massza a 172 g-os keverőtálban 1365 g lett, ezt kettévettem (~596 g) és sütőpapíron két lapba megsütöttem. A sodrófát lassan és erősebben nyomni rajta, a sütőpapír akár simán az asztalon is lehet és úgy igazítani rajta a tésztát.

Szilas mandula aromából 5 tk-t tettem, plusz egy tk. zöld ételfesték. Másodszorra: 6 tk aroma + 1 ételfesték. Egy aromában 9 tk van.

*******************************************************************

Újabb variáció

45 dkg liszt
30 dkg vaj (25 dkg Liga + 5 dkg Rama)
22 dkg cukor
20 dkg dió
2 ek kakaópor
1 tojás

3 dl tej + 1 cs. vaníliás puding + 1 cs vaníliás cukor
20 dkg Rama + 20 dkg porcukor
Mandula aroma és zöld ételfesték

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése