2017. december 3., vasárnap

Márvány szelet

Recept innen.

Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
diónyi+500 g lágy vaj/margarin
100 g nugátos tejcsokoládé
8 tojás
1 (bio)citrom reszelt héja
500 g finomliszt
1 tasak (12 g) sütőpor
3 ek. (25 g) kakaópor
1 púpozott ek.+500 g porcukor

2,5 dl tojáslikőr vagy habtejszín (nem felverve)
50 g mandulalapocska - elhagyható

1. Egy kb. 30x40 cm-es, 3,5-4 cm mély, peremes (például a sütőbe való zománcos) tepsit megpöttyözünk diónyi vajjal/margarinnal és kibélelünk sütőpapírral (a vaj/margarinpöttyök arra valók, hogy a sütőpapír jól tapadjon a tepsi aljára-oldalára). A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

2. A csokoládét apró darabokra vágjuk. A tojásokat és a citromot gondosan megmossuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaót pedig 1 púpozott ek. porcukorral.

3. 500 g vajat/margarint habosra keverünk 500 g porcukorral és 1 csipet sóval, majd elektromos habverővel egyenként-alaposan beledolgozzuk a tojásokat. Több részletben hozzáöntjük a tojáslikőrt, belereszeljük a citrom héját, és addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Végezetül apránként hozzászitáljuk (A) és belekeverjük a lisztet.

4. A massza 2/3 részét a tepsibe simítjuk (B). A maradék masszában eldolgozzuk a cukros kakaóport, majd a csokoládédarabkákat (C). Evőkanalanként, egyenletesen elosztva a fehér massza tetejére halmozzuk (D), és levegős mozdulatokkal, spirálvonalban haladva villával beleforgatjuk (E).

5. Tetejét beszórjuk a mandulalapocskákkal (F), és középső bordamagasságon 1 órán át sütjük (tűpróba!). Jócskán megnő! A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, aztán a sütőpapírral együtt vágódeszkára emeljük, és tetszés szerint kisebb kockákra, szeletekre vágjuk. Tetejét meghinthetjük fátyolnyi porcukorral. Kényeztetésképpen lecsepegtetett meggy-/egyéb befőttet, illetve öntetként további tojáslikőrt adhatunk hozzá. Sokáig frissen elálló, nagyon kiadós sütemény. Mélyhűthető!

Tippek:
– Ha a receptben megadottnál kevesebb tojáslikőrünk van, a hiányt felveretlen habtejszínnel pótolhatjuk.
– Nugátos csokoládé helyett gazdagíthatjuk darabosra tördelt (töltetlen) tejcsokoládéval, csokoládéfigurák maradékával is.
– Vegyes idénygyümölcsökből készített gyümölcssalátával még finomabb: a felaprózott friss gyümölcsöket meglocsoljuk 8 ek. citromléből, 2 ek. mézből és 4 ek. narancs-/mandulalikőrből kevert öntettel, lefedjük, a hűtőszekrényben 1 órán át érleljük.

SAJÁT kiegészítés: az egészre rá lehet szórni kis kockákra vágott őszibarack befőttet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése