2019. december 1., vasárnap

Zsúrkenyér

Recept innen.


Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg búzaliszt
3 dl langyos víz
3 dkg friss élesztő
2 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál olaj
2 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor

Elkészítés:
Morzsold langyos vízbe az élesztőt, és keverd alaposan össze. Szitáld egy tálba a kétféle lisztet, majd vegyítsd a cukorral és a sóval. Add hozzá a vízben elkevert élesztőt, az olajat, és robotgéppel vagy kenyérsütőgépben pár perc alatt dagaszd meg.  Ezt a műveletet természetesen kézzel is végezheted, csak akkor jóval tovább tart. Ha a tészta homogén és szép fényes, tedd lisztezett tálba, takard le, majd meleg helyen bő egy óra alatt keleszd meg.

Amikor jócskán megnő, borítsd enyhén lisztezett felületre, és tenyérrel lapogasd el. A kenyér hossza körülbelül 40 centi legyen. Utána a tészta két oldalát hajtsd be, majd tekerd fel úgy, mintha bejglit készítenél. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral, keresztben helyezd rá a hosszúkás kenyeret. Takard le konyharuhával, és ismét keleszd 30 percig. Ezután éles késsel több helyen vágd be a tetejét, vízzel spricceld le a tésztát és a sütőpapírt is. Helyezd előmelegített sütőbe, és 220 fokon süsd körülbelül 30 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve rakd rácsra a kenyeret, majd még egyszer spricceld le kevés vízzel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése