2014. november 22., szombat

Somlói galuska krémje

(Piskótához 7-8 fehérje felver, a sárgájából 6 kell a neki megfelelő cukor + liszt + sütőpor. A fehérjéből először nem mindet belekeverni, csak kb. a 6-nak megfelelőt. A tésztát kettéosztani, egyik felét a sütőpapíros tepsibe önteni, a másik felébe 1 ek kakaópor és a többi fehérje, ezt rásimítani a fehér tésztára és egybe megsütni. Öntetből a duplája kell ennyi piskótához.)

Öntet:
9 dl tej, 1 vaníliás puding, 5 dkg kakaópor, 5 ek cukor, 30 ml rum, 1 vaníliás cukor.

6 dl tejet felforralni. 3 dl tejjel simára keverni a pudingot és a kakaóport. Beleönteni a felforrt tejbe, hozzáadni a cukrot, ha kihűlt a vaníliás cukrot és rumot v. aromát.

Mehet bele mazsola és/vagy dió.

Saját kiegészítés:

A 6 tojásos piskótához lehet kiolvasztani  1 tojásnak megfelelő fehérjét, ha van lefagyasztva (legalább fogy), ez kb. 32g. Ezt akkor is meg lehet csinálni, ha nem fele csokis piskótát sütünk.

Öntet: még mindig elég sűrű, bár több kakaót tettem bele, de szupercsokis lett, legközelebb így módosítom, dupla adag:

2 liter tej, ebből 6 dl-vel simára keverni 2 étcsokis pudingot, 10-12 dkg holland kakaót (a Sparos csomag 12 dkg), 10-12 ek kristálycukrot. Ha felfőtt a többi tej, hozzákeverni, összefőzni, a végén hozzáadni 2 cs. szlovák vaníliás cukrot és rumot vagy aromát, bár ez utóbbi elhagyható. Az igazihoz kell, de ha csak csokiöntetet akarunk, akkor nem, illetve ízlés szerint. Én aromából legutóbb kb. 1 teáskanálnyit tettem, az is érződik.

Somlói speciál: hozzáadott kockázott banán. (Mazsola és dió nélkül)
Somlói speciál 2.0: még meggybefőtt is bele


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése