2017. január 27., péntek

Citromos szelet

Recept.

Saját kiegészítéssel:

Ez csak egy fél adag sütemény.

Tésztához:
20 dkg liszt + vagy 2 marékkal még
5 dkg zsír
2 tojás
2 evőkanál cukor
½ csomag sütőpor (1 csapott tk)
csipet só
kiskanál tejföl

Krémhez:
0,5 l tej
4 kanál liszt
2 vaníliás cukor (1 szlovák)
10 dkg vaj
15 dkg porcukor + 5 tk kristály
1 citrom -  először csak a fél citrom leve

Elkészítése:

(A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze a tészta, akkor még lehet hozzá tenni 1 kiskanál tejfölt. Az összegyúrt tésztát négy részre osztjuk és egyenként vékony téglalapot nyújtunk (kb.15×20 cm). 175 fokra előmelegített sütőpapíros tepsiben, vagy a tepsi hátulján világos színűre sütjük a négy lapot.)

A hozzávalók aránya miatt inkább még liszt kell hozzá, nem tejföl. Hacsak a receptet rosszul írták és nem egész tojás, csak a sárgája kellene hozzá, de egész tojással csináltam és jó volt így is. Elég két lapot nyújtani, kb. 30x35 cm lesz, ezeket a tepsin kettévágni, ha nem lehet a tepsi széthúzni, akkor elég annyira elválasztani egymástól, hogy kicsi hézag legyen köztük, mert nem terjed sütéskor, inkább összemegy.


A tejet a liszttel állandó keverés mellet sűrű krémmé főzzük, ezt félretesszük hűlni.

(A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd hozzátesszük a citrom reszelt héját, legvégül pedig a citrom kifacsart levét. A vajas keveréket hozzáadjuk a kihűlt tejes krémhez és szép egyneműre keverjük habverővel, vagy mixerrel.)

Nagyon puha legyen a vaj és szerintem még így is nehéz ennyi vajat ennyi cukorral kikeverni, hozzá tettem a cirtom héját és levét, ezzel meg elég híg lett, azért írtam fentre, hogy először csak a fél citrom leve kell, kóstolás után, ha az íze nem elég citromos, akkor kelljen bele a másik fele leve  is, de én nagy citromot vettem, ez is változhat. Mivel hí lett a cucc, ezért csak fokozatosan kevertem bele a főzött részt, a vége jó lett.

A kihűlt lapokat egyenletesen bekenjük a krémmel. - Minden lapra 4 ek krém jut.

Egy éjszakát hűtőben állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon. Másnap szépen szeletelhető, tálalás előtt dekorcukorral díszíthetjük.

Még nem próbált ötlet: Dupla tésztából 4 lap. A krém marad ennyi, de töltés a következő:
lap - krém fele - lap - lekvár, ami passzol a citromos ízhez, pl. málna - lap - krém másik fele - lap, előzőleg megkenve porcukor + cirtomléből készült mázzal, vagy szeleteléskor az adott lekvárral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése