2017. január 12., csütörtök

Virágfánk (rózsafánk)

Recept.

Hozzávalók / kb. 20 db rózsafánk elkészítéséhez
liszt
fél liter tej
5 egész tojás
3 ek. cukor
csipet só
1 késhegynyi szódabikarbóna
napraforgó olaj és egy evőkanál zsír a sütéshez
porcukor
Hasznos tudnivalók
Sűrűbb tészta esetén puhább, hígabb tésztánál ropogósabb lesz a sütemény.
Az olajból kiszedve kéztörlő papírra rakjuk, hogy a felesleges olajat felszívja róla.
A sütés közben elhasználódott olajat pótolni kell.
Elkészítés
A tojásokat tálba ütjük és összekeverjük a cukorral. Apránként hozzáadjuk a tejet és annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűsségű masszát kapjunk, plusz a sót és a szódabikarbónát is hozzákeverjük. (Ha nem sikerül csomómentesre kikeverni, akkor szűrőn átszűrjük.)Egy lábasba fél liter olajat és az egy evőkanál zsírt beletesszük, átmelegítjük, a rózsafánk sütőformát belehelyezzük. Mikor már minden felforrósodott, akkor a forró vasat belemártjuk a tésztába, vigyázunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény (2-3 mm-t hagyjunk szabadon a tetején), majd a forró olajba helyezzük vissza. Hirtelen átsül (kb. 30 másodperc). Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és egy villa segítségével lehúzva tálcára helyezzük. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése