2017. január 2., hétfő

Édes ostya (fagylalttölcsér) több recpet

Mézeskalácsos ostyarudak recept.

12,5 dkg vaj
25 dkg cukor
4 tojás
20 dkg liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
 só

A vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat, mindegyikkel 1-1 percet keverve. Hozzáadjuk a többi anyagot és sima egynemű tésztává keverjük. A felmelegített ostyasütőbe 1-1 teáskanálnyi tésztát téve kisütjük, majd még forrón rúddá, vagy tölcsérré sodorjuk az ostyalapokat. Kihűlve a tészta ropogóssá válik. Jól záródó dobozban hetekig tárolható, semmit sem veszít a ropogósságából.
..................................................................................................................................
Recept innen.

Hozzávalók:
25 dkg cukor /fele helyettesíthető mézzel is/
12,5 dkg margarin
25 dkg liszt
2 db tojás
1 cs vaníliás cukor
1 csipet sütőpor
1 csipet só
3 dl langyos víz

Elkészítése:
A margarint habosra keverjük a cukrokkal. Folyamatosan adagolva belekeverjük egyenként a tojásokat, a por állagú hozzávalókat, legvégén a folyékony hozzávalót, a vizet. Az egészet sima masszává keverjük ki. A masszát evőkanállal vagy merőkanállal terítjük a sütő felületen. A kúp alakú ostya tölcsér készítőre azonnal felcsavarjuk.

*****************************************************************
Plezír tölcsér

70 g vaj
70 g porcukor
40 g tojásfehérje
100 g búzaliszt (BL55)

A puha vajat a porcukorral alaposan felhabosítjuk, majd egyenként hozzácsurgatjuk a tojásfehérjét, és a lisztet is belekeverjük a géppel. Teljesen egynemű, sima masszát kell kapjunk.

Vékony, kb. 1-2 mm vastag kört kenünk a masszából jó minőségű szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonlapra. Ügyeljünk, hogy teljesen sima legyen, mert a legkisebb egyenetlenség is kijön majd sütéskor.

Légkeverés nélkül, 200 C fokos sütőben kb. 1-2 perc alatt addig sütjük, míg szép aranyló nem lesz a széle, majd azonnal feltekerjük egy előre elkészített kúp alakú, sima felületű eszközre. Jelen esetben alufóliából készítettem egy tömör, kúp alakú testet.

Hagyjuk kb 1 percig hűlni a tölcsért a formán, hogy teljesen megszilárduljon, majd vegyük ki belőle a sablont. Ezután a tölcsérrel kedvünkre dolgozhatunk tovább, dekorálhatunk vele.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Receptek innen.

Hozzávalók:
125 g liszt
60 g puha vaj
60g cukor
1 tojás
A tésztához a hozzávalókat egy robotgéppel összedolgozzuk, először rövid ideig alacsony fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt.
A sütőt megforrósítjuk, majd kb. 1 tk. tésztát teszünk a közepébe , aranybarnára sütjük.

Hozzávalók:
25 g rétesliszt
25 g finomliszt
25 g vaj
25 g porcukor
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 tojásfehérje
Elkészítés:
Az ostyasütővasat a gázon felmelegítjük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd mehet hozzá a tojásfehérje, végül a lágy vaj.
A forró ostyasütőre teszünk kb. 1 teáskanál masszát, összecsukom, nagyon kicsit meg is nyomjuk, hogy ne legyen túl vastag. Összesen kb. egy percig kell sütni. Rögtön felnyitás után kell tekerni, még forrón, mert ha kihűl, bekeményedik.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Recept innen.

Ostyasütő géppel:

Hozzávalók
12,5 dkg vaj
25 dkg cukor
2 tojás
3 dl meleg víz
25 dkg liszt

Az olvasztott vajat és a cukrot elkeverjük, beleütjük a tojásokat is. A vizet és a lisztet felváltva adagoljuk bele folyamatos keverés közben. Az ostyasütőt előmelegítjük 3-as fokozaton. Egy kis merőkanálnyi tésztát öntünk középre, kissé szétkenjük és a fedelet ráhajtva megsütjük. Egy műanyag lapáttal leszedjük a forró ostyát és a tölcsérkészítőre tekerjük, kicsit várunk, majd lehúzzuk. (Jól jön egy pár vékony pamutkesztyű a kezünkre.)
A tálkákhoz a forró ostyalapot egy befőttesüvegre vagy egy kisebb átmérőjű üvegpohárra borítjuk és  kialakítjuk a hullámokat.
Ha a tölcsér alja nem lett zárt teljesen, akkor egy kis olvasztott étcsokoládéval belülről lezárhatjuk a rést, így nem csurog ki az olvadó fagyi. A csokoládéval megkenhetjük a tölcsér peremét kívülről és meghempergetjük tetszés szerint mogyoró vagy diógrillázsban, színes szórócukorban. Ha kisebb tölcsért szeretnénk, akkor csak 2 evőkanálnyi tésztát tegyünk középre.

Lehet kevesebb cukorral is készíteni.

Szintén tőle (Moha), fagyireceptekkel is.

Ostyatálka:
A géphez kapott recept teljesen jó volt, csak a víz mennyiségén emeltem egy kicsit, hogy szép vékonyak legyenek az ostyáim.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
125 g vaj
250 g cukor
2 tojás
250 ml meleg víz ( nekem 300 ml), máshol 330 ml
25 dkg liszt
Az olvasztott vajat elkeverem a cukorral, a tojásokkal és a vízzel. Állandó keverés mellett beleöntöm a lisztet is. A sütőfelületen magától kell szétfolynia a tésztának, akkor jó.
3-as fokozaton sütöm az ostyákat, ahogy kisegítem egy falapáttal a kész ostyát, rögtön egy befőttesüveg talpára borítom, hullámosra igazítom a szélét és így hagyom kihűlni. Tölcsért is készítettem a géphez adott segédeszközzel, azt is forrón kell formázni. A kihűlt ostyák jól záródó dobozban ropogósak maradnak.

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

További receptek:

Süss Katával

Anya főztje 1.

Anya főztje 2.

Nosalty - Halkonyat











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése