2017. január 12., csütörtök

Molnárkalács (édes ostya) receptek

Recept (Palócprovence)

40 dkg liszt, 2 tojás, 4 evőkanál cukor (lehet púpozni), csipetnyi só, 4 evőkanál olaj és annyi tej, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb állagú tésztát kapjunk. Kanalazható legyen.

A sütőt a gáztűzhelyen felforrósítjuk, beleteszünk a közepére kb. 1 evőkanálnyi tésztát, és összenyomjuk. Addig kell sütni, amíg "hangot ad ki". Olyan hangot, mintha kihívtuk volna a mentőket :). Majd a sütőt megfordítva a másik oldalát is sütjük. Nem kell sokáig, tényleg csak pár szempillantás, és kész is.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Recept1.

 Hozzávalók:  

56 dkg liszt,
10 dkg vaj ,
25 dkg kristálycukor,
1 csomag vaníliás cukor,
1 liter tej,
3 tojás (1 egész tojás és 2 sárgája)

a sütővas kenéséhez, olvasztott vaj.
           

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat  habosra keverjük, hozzákeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot, majd belekeverjük a tojásokat.
Ha, alaposan elkevertük, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a tejet  váltogatva.
Simára keverjük.  Palacsinta tészta szerű, sűrű masszát kapunk.

Célszerű sütés előtt legalább négy órát pihentetni, de legjobb, ha előző este bekeverjük, és másnap fogunk a kisütéshez.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept.

Molnárkalács tésztája

Hozzávalók:
Fél kg sima liszt, kis só, 2-3 dl tej /vízzel feles arányban /langyosra melegítve, 10dkg cukrot feloldva benne, 10 evőkanál olajat hozzáadva a keverékhez, az egészet habverővel vagy robotgéppel simára keverjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Recept.

Hozzávalók:
-1 kg liszt,
-2-3 evőkanál cukor (tetszés szerint),
-1 mokkáskanál só,
-2 csomag vaníliás cukor,
-1 dl olaj,
-0,5 l tej,
-0,5 l víz.

(A leírt mennyiségből 100-120 malomkalács készíthető.)

A tésztához valókat keverd össze - egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. A sütő vas közepére tegyél egy fél evőkanálnyit a tésztából, majd csukd össze a sütőt és 20 másodperc alatt süsd ropogósra.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept.

Hozzávalók :

20 dkg liszt,
1 ek cukor, ( a mennyisége növelhető, ha valaki nagyon édesszájú )
2-3 csom. vaníliás cukor,
1 tojás,
3 dl víz,
2 ek étolaj,
csipet só,

-----------------------------------------------------------------------------------------------






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése