2013. augusztus 20., kedd

Kalács

160g rétes liszt

500g sima liszt

2 csipet só

2x8g vaníliás cukor (CBA)

11g plusz egy kevés porélesztő (francia)

15 dkg kristálycukor: ezeket összekeverni

1 ek olaj

2,5 - 3 dl tej, melyben

10 dkg vaj (Rama) felolvad, lehűl kézmelegre, hogy ne csapja ki a tojássárgát

2 tojássárga



1 egész tojás a nyers tészta kenéséhez, cukros tej a sült tészta kenéséhez



Nagyon alaposan kidolgozni, meleg helyen szűk egy órát kel.

Utána hat részre osztani a tésztát, hengereket formálni belőle. Mivel tuti nem lesz  mind egyforma, a vastagabb hármat összefonni, lelapítani kicsit, majd megfonni a vékonyabb hármat és ráhelyezni a vastagakra.



Egy lábosban vizet forralni, betenni a kicsit felmelegített sütő aljára, sütőt elzárva benne kel még 45 percig a lekent tészta.

Sütés előtt még egyszer lekenni, újra felforralni a vizet, be a sütőbe és közepesnél magasabb lángon készre sütni, kb. 1 óra alatt.

Készen lekenni a cukros tejjel, rácson hűl ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése