A tésztát előző nap kell megsütni, mert frissen nem lehet szépen kettévágni.
26 és 18 cm-es tortaformában készült. Nekem belefért egybe a sütőbe, így nem kellett külön keverni a tésztát.
Ha elég nagyok a tojások, akkor 10 darabból piskótát sütünk.(Részletes recept itt.) Nekem most elég sok kis tojás volt itthon, így 12-vel csináltam, de csak 10-10 ek liszttel és cukorral, 2 csomag sütőporral.
A krém hasonló ehhez*, de mivel ez karamell, és emeletes tortához több kell, így módosult egy kicsit.
Hozzávalók:
6 csomag karamellpuding
másfél liter tej
25 ek. kristálycukor
25 dkg Rama
Fél liter tejet félreteszek, a pudingokat beleöntöm egy másik edénybe, ezeket csak később keverem össze, mielőtt hozzáteszem a felfőtt karamellás tejhez.
Egy kisebb edényben felfőzöm a maradék 1 liter tejet, főhet párhuzamosan a cukorral, ha jobban haladna, akkor takarékon is főhet.
A 25 evőkanál kristálycukrot egy nagy lábosban (üvegtetejű garnitúra legnagyobbjában) odateszem karamellizálódni, folyamatos keverés közben. Mikor kész az égetett cukor, akkor félrehúzom a tűzről, és nagyon lassan, fél szedőkanalanként kezdem hozzáadni a forró tejet. Nagyon veszélyes művelet, a cukor nagyon magas hőmérsékletű, és elkezd kifutni, ezért is kell a nagy edény. Keverem folyamatosan, a forró tej felolvad benne. Ha hideg lenne a tej, mert úgy is lehet beleönteni, akkor egyből megkeményedik a cukor, bár így is sistereg, és vigyázni kell, de sokkal több idő kell, míg összefő a tejjel.
A tejet mind hozzáöntve felfőzöm úgy, hogy az égetett cukor minden darabkája felolvad. Ekkor megint kicsit félreteszem, csak addig, míg a pudingport kikeverem a fél liter tejjel, és ezt hozzáöntöm a forró karamellás tejhez. Addig keverem, míg a puding felfő, jól besűrűsödik, ekkor végleg levéve a tűzhelyről beleteszek egy kocka Rámát, míg ez felolvad benne, folyamatosan keverem. Kicsit hűlni hagyom.
A kettévágott tortákat megkenem, elég gyorsan kell dolgozni, mert az emeletet már szinte a kihűlt krémmel kenni nehezebb.
A krém hátránya, hogy a vajas kevert krémekkel ellentétben a puding miatt nem lehet olyan szépen elsimítani. Előnye, hogy nagyon finom és egyáltalán nem tömény.
Díszítés: égett cukor lapocskák és zselésítő porral felvert tejszínhab.
*Krém: 4 csomag pudingpor (ez itt csokoládés) ízlés szerint cukor (amennyit egy zacskóhoz amúgy is teszel x4) ezt egy liter tejjel kell felfőzni, ha sűrűre főtt, gázról levéve 25 dkg Rámát belekeverni, hamar elolvad benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése