Alapecept innen.
A felfújthoz:
250 g hántolt "A" osztályú rizs
1 l tej + 1 dl
200 ml víz
1 csipet só
150 g cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
2 cs. bourbon van.c.
ízlés szerint mazsola - 15 dkg vagy aszalt vörösáfonya
6 db tojássárga
6 db tojásfehérje
2 púpozott teáskanál liszt
50 g vaj
A tepsihez:
a tepsi kikenéséhez vaj és morzsa
1. A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
2. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
3. Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.
4. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni. EDDIG 3/4 ÓRA.
5. Ha a tejberizs kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a rizskochnak egy kb 24 x 34 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.
6. A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez.
7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.
8. A kivajazott majd morzsával megszórt formába öntjük a masszát. SZŰK FÉL ÓRA (5 - 8 PONTIG)
9. 200 C-os sütőben aranybarnára sütjük, ez kb 40 perc hőlégkeverés nélkül.
Újabb variáció:
200 - 220g rizs + 2 dl víz - felszívja, megsózni, utána 1 liter tej. Ebbe ha megfőtt 15 dkg cukor, 1 tk vanília aroma, 1 citrom héja. Ha van mazsola, nem kell ennyi cukor. Fedő alatt kihűl.
Mérettől függően 6 - 7 tojás. A sárgája kikavarva kb 5 dkg VAJJAL hozzá 1 púpozott ek. liszt + fél cs. sütőpor. (Ettől függetlenül összeesett, de most tettem bele.) Ehhez keverni a fakanállal átkevert rizst és a felvert fehérjét, amibe még ment 2 tk cukor felveréskor.
Szilikonos sütőpapíros tepsi, kb 40 perc volt nekem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése