2013. augusztus 20., kedd

Kifli (békebeli főtt)

Hozzávalók (12 kiflihez)
600g liszt (BL80)
8 g só
25g friss élesztő
4 g cukor
60 ml olaj
300 ml tej vagy víz
Elkészítés
1. A folyadékokat tesszük először a kenyérsütőgépbe, majd az élesztőt morzsoljuk bele, és a cukrot is hozzáadjuk. Aztán jön a liszt, a tetejére pedig a só.
20 perc alatt a géppel jól megdagasztatjuk, és egy kelesztőtálba átrakjuk. Kb 30-40 perc alatt a duplájára kelesztjük a tésztát.
2. Ha megkelt, kivesszük a tésztát a kelesztőtálból, 10-12 darabra osztjuk, és kis gombóccá virgoljuk őket. Mindegyik gombócból egy kört nyújtunk.
3. A sodrófát az alsó szélére tesszük a körnek és a felső részét keskenyen behajtjuk, majd kissé széltében megnyújtjuk. A kör közepéig folytatjuk ezt a műveletet. Majd a kör alsó részének közepét kissé megnyújtjuk a tésztát és így tekerjük fel.
4. Egy lisztezett tálcára rakjuk a kifliket, és hagyjuk kb 40 percig kelni.
5. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk és egy kiskanál cukrot szórunk a vízbe. Szebb lesz így a kiflink színe, de az ízükön ez nem változtat.
A kifliket egyenként a gyöngyöző vízbe rakjuk, és a szedőlapáttal a víz alá nyomjuk. Lassan 6-ig számolunk és a szedőlapáttal nagyon óvatosan kiemeljük a vízből a kiflit, amely láthatóan megdagadt, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Sütés közben már csak kb 10 %-ot nő a kifli.
6. A tetejét tetszés szerint lehet sóval vagy magokkal ízesíteni.
A kifliket előmelegített légkeveréses sütőbe tesszük, és 200 C fokon kb 20 perc alatt készre sütjük.

http://www.desszert.eu/bekebeli_fott_kifli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése