2013. augusztus 23., péntek

Sajtos perec

50 dkg sima liszt, két csapott teáskanál só, 1 cs. (2 dkg) Szalalkáli, 15 dkg trappista sajt reszelve, 1 kocka Ráma, 1 pohár tejföl, 1 tojássárga. (a tejfölből esetleg vegyél kettőt, mert ez régi recept, azóta már a poharak "összementek" csak ne tedd bele egyszerre mindkettőt)


Jól összedolgozod, hideg helyen 1-2 órát pihen, de ideális, ha egy éjszakát. Másnap kinyújtod, kb kisujjnyi vastagra, mert megnő, megkened a tetejét a tojásfehérjével, tetszés szerinti formára vágod, előmelegített forró sütőben megsütöd, én világosabban szeretem. Ha a kiszúró formával csinálod, akkor még vékonyabbra kell nyújtani.

A tetejére nem fontos semmit tenni, a reszelt sajt úgyis látszik, de persze bármit lehet rászórni, szezám magot, még sajtot, vagy akár előre megpucolt napraforgót is, csak akkor az ne legyen pirítva. Ezeket másik sütire szoktam tenni, erre semmit.


Másfél adagos a szalalkáli miatt:

75 dkg liszt, 3 tk. só, 2x15g szalalkáli, ezt összekeverni, belreszelni kb. 25 dkg trappistát, úgy, hogy több adagban összekeverni a liszttel, mert akkor szépen eloszlik, hozzá másfél kocka puha  Ráma, 2 tojássárga, a fehérjével majd megkenni a tetejét, és majdnem egy 800g-os vödrös tejföl, először persze kevesebb, és ahogy igényli a tészta, nagyjából puha, elválik a keverőtáltól. minimum 1-2 órát, de jobb, ha egy éjszakát, vagy akár 24 órát is pihenhet hűtőben (ha két nap vársz vendégeket és mindkét nap frissen szeretnéd adni). kb. fél centire érdemes nyújtani, mert felfelé nő. Megkenni a fehérjével és tetszés szerint megszórni reszelt sajttal (ha kettévágva kétszerre nyújtod, akkor kb még 25 dkg-ot rá kell reszelni, tehát az egészhez kell fél kg.) de maradhat csak simán megkenve, vagy magokat is lehet rászórni, bár erre nem szoktam.  Alá szlikonos sütőpapír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése