Alja: piskóta hat tojásból, sütőporból egy egész zacskó.
Közepe: sűrűbb vaníliás puding.
3 vaníliás puding por, 10 evőkanál (aránylag púpozott) kristálycukor, 1 liter tej.
Ha ez sűrűre főtt, ráöntöm a piskótára, és tetejére magozott meggyet rakok. Befőttből nem kell két teljes üveg, de egy kevés.
Teteje: Ugyanaz, mint a Mirinda szeleté, csak Márka meggy üdítővel.
Tuti PISKÓTA:
Alap arányok: ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor, annyi evőkanál liszt, és 4 tojásig fél csomag, 6-8 tojásig egész csomag sütőpor, 1-2 vaníliás cukor.
A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, először a fehérjét verjük kemény habbá, így nem kell mosogatni a keverőlapátot.
A másik edényben a cukrokat (kristály és vaníliás) a tojások sárgájával addig verjük, míg egészen világos, krémszerű, habos masszát nem kapunk. Úgy ellenőrzöm, hogy lehet-e még világosabbra keverni, hogy egy ponton megállítom a gépet, és kis idő múlva összehasonlítom a környezetével. Ha az még sárgább, akkor keverem tovább, de a krémes állag is jól mutatja, hogy közel az eredmény. A piskóta a belekevert levegőbuborékoktól lesz igazán könnyű. Nesajnáld az időt az eredmény kedvéért.
Aztán hozzákeverem a nem púpos, de nem is csapott evőkanál lisztet, melyet összekeverek a sütőporral, és ezt a tojással keverem tovább. Hogy a fehérjét könnyebb legyen belekeveni majd kézzel, még géppel belekeverem egy kis részét, mondjuk 6 tojásnál úgy 2-3 evőkanállal, hogy ezzel lazítsam a lisztes tésztát. Utána kézzel, és csak egyfelől keverve óvatosan beleforgatom a többi fehérjét is.
Előmelegített sütőben kell sütni, ha vékonyabb, akkor magasabb hőfokon, ha vastagabb, akkor idő kell neki, hogy átsüljön. Főleg félidőig, de utána se nagyon nyitogassuk. A formának csak az alját szabad lekenni, lisztezni, ha az oldalát lekennéd, akkor nem emelkedik meg a tészta.
Ha tortát készítesz, akkor előtte való nap érdemes sütni, mert aznap még nehezeben vágható ketté a töltéshez.
Tojások mennyisége:
- nagy tepsibe vékonyabb lap - 6 tojás
- nagy tepsibe gyümölccsel megszórva és úgy sütve (barack, meggy) - 6-7 tojás
- torta - 8 tojás
- piskótatekercs 4-5 tojás, de itt a liszt egy kanállal kevesebb, mint a tojások száma.
A piskótatekercset sütőpapíron sütöm, egy konyharuhát benedvesítek, leszórom cukorral, így borítom rá, a sütőpapírt pedig egy vizes tiszta rongyzsebkedvővel törlöm át, így könnyen lejön. Utána óvatosan feltekerem a konyharuha segítségével, és így hagyom kihűlni.
Mirinda:
Tészta:
6 egész tojás (egybe használva, nem kell szétválasztani)
6 ek. cukor
4 ek. liszt
1 cs. sütőpor
2 ek. kakaópor
1 dl (napraforgó)olaj
Géppel jól kikeverem, nagyon híg tésztát kapok, sütőpapíron sütöttem, hogy biztosan leváljon, de azt is kentem-liszteztem. (Más esetben, ha pl. piskótatekercset sütök, nem szoktam, de itt úgy érzetem, kell) Jól át kell sütni, a kakaópor és az olaj is megkívánja a hosszabb sütési időt, a közepesnél valamivel nagyobb lángon tűpróbáig sütni.
Saját kiegészítés: egy púpozott mokkáskanál szódabikarbóna
Túrókrém:
25 dkg túró
25 dkg Ráma
25 dkg porcukor
Habosra keverem a vajat a cukorral, és hozzákeverem a túrót. (Én papírba csomagolt kockatúrót vásárolok, mert a zacskós az nagyon darabos)
Saját variáció:
50 dkg túró
40 dkg cukor
35-40 dkg vaj
kisebb fél citrom leve
Teteje:
7 dl narancsízű szénsavas üdítő (lehetőleg jó minőségű - Mirinda v. Fanta, ez most az előzővel készült)
2 cs. vaníliás pudingpor
2 ek. cukor
A pudingot és a cukrot simára keverem egy tálban 2 dl üdítővel. Ezalatt forrásig melegítem a maradék 5 dl üdítőt, ha forr, akkor hozzákeverem a pudingos részt. Felfőzöm, és tűzről levéve kevergetve hűtöm. Ha már kézhőmérsékletű, akkor mehet rá a túrókrémre.
Lehet más üdítővel is csinálni, próbáltuk már málnával, akkor persze piros, de úgy is finom volt. Ezt a régi receptet még a Juli-suli című műsorból tanultuk.
Tuti PISKÓTA:
Alap arányok: ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor, annyi evőkanál liszt, és 4 tojásig fél csomag, 6-8 tojásig egész csomag sütőpor, 1-2 vaníliás cukor.
A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, először a fehérjét verjük kemény habbá, így nem kell mosogatni a keverőlapátot.
A másik edényben a cukrokat (kristály és vaníliás) a tojások sárgájával addig verjük, míg egészen világos, krémszerű, habos masszát nem kapunk. Úgy ellenőrzöm, hogy lehet-e még világosabbra keverni, hogy egy ponton megállítom a gépet, és kis idő múlva összehasonlítom a környezetével. Ha az még sárgább, akkor keverem tovább, de a krémes állag is jól mutatja, hogy közel az eredmény. A piskóta a belekevert levegőbuborékoktól lesz igazán könnyű. Nesajnáld az időt az eredmény kedvéért.
Aztán hozzákeverem a nem púpos, de nem is csapott evőkanál lisztet, melyet összekeverek a sütőporral, és ezt a tojással keverem tovább. Hogy a fehérjét könnyebb legyen belekeveni majd kézzel, még géppel belekeverem egy kis részét, mondjuk 6 tojásnál úgy 2-3 evőkanállal, hogy ezzel lazítsam a lisztes tésztát. Utána kézzel, és csak egyfelől keverve óvatosan beleforgatom a többi fehérjét is.
Előmelegített sütőben kell sütni, ha vékonyabb, akkor magasabb hőfokon, ha vastagabb, akkor idő kell neki, hogy átsüljön. Főleg félidőig, de utána se nagyon nyitogassuk. A formának csak az alját szabad lekenni, lisztezni, ha az oldalát lekennéd, akkor nem emelkedik meg a tészta.
Ha tortát készítesz, akkor előtte való nap érdemes sütni, mert aznap még nehezeben vágható ketté a töltéshez.
Tojások mennyisége:
- nagy tepsibe vékonyabb lap - 6 tojás
- nagy tepsibe gyümölccsel megszórva és úgy sütve (barack, meggy) - 6-7 tojás
- torta - 8 tojás
- piskótatekercs 4-5 tojás, de itt a liszt egy kanállal kevesebb, mint a tojások száma.
A piskótatekercset sütőpapíron sütöm, egy konyharuhát benedvesítek, leszórom cukorral, így borítom rá, a sütőpapírt pedig egy vizes tiszta rongyzsebkedvővel törlöm át, így könnyen lejön. Utána óvatosan feltekerem a konyharuha segítségével, és így hagyom kihűlni.
Mirinda:
Tészta:
6 egész tojás (egybe használva, nem kell szétválasztani)
6 ek. cukor
4 ek. liszt
1 cs. sütőpor
2 ek. kakaópor
1 dl (napraforgó)olaj
Géppel jól kikeverem, nagyon híg tésztát kapok, sütőpapíron sütöttem, hogy biztosan leváljon, de azt is kentem-liszteztem. (Más esetben, ha pl. piskótatekercset sütök, nem szoktam, de itt úgy érzetem, kell) Jól át kell sütni, a kakaópor és az olaj is megkívánja a hosszabb sütési időt, a közepesnél valamivel nagyobb lángon tűpróbáig sütni.
Saját kiegészítés: egy púpozott mokkáskanál szódabikarbóna
Túrókrém:
25 dkg túró
25 dkg Ráma
25 dkg porcukor
Habosra keverem a vajat a cukorral, és hozzákeverem a túrót. (Én papírba csomagolt kockatúrót vásárolok, mert a zacskós az nagyon darabos)
Saját variáció:
50 dkg túró
40 dkg cukor
35-40 dkg vaj
kisebb fél citrom leve
Teteje:
7 dl narancsízű szénsavas üdítő (lehetőleg jó minőségű - Mirinda v. Fanta, ez most az előzővel készült)
2 cs. vaníliás pudingpor
2 ek. cukor
A pudingot és a cukrot simára keverem egy tálban 2 dl üdítővel. Ezalatt forrásig melegítem a maradék 5 dl üdítőt, ha forr, akkor hozzákeverem a pudingos részt. Felfőzöm, és tűzről levéve kevergetve hűtöm. Ha már kézhőmérsékletű, akkor mehet rá a túrókrémre.
Lehet más üdítővel is csinálni, próbáltuk már málnával, akkor persze piros, de úgy is finom volt. Ezt a régi receptet még a Juli-suli című műsorból tanultuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése