2013. augusztus 20., kedd

Katalán krém

Hozzávalók:

4 tojássárgája
6 dkg finom szemű kristálycukor
2,5 dl tejszín
1 rúd vanília
1 tk. őrölt fahéj (próbáltam egész rúddal is, de nem lett elég átható az íze)
kb. 4 evőkanál barnacukor a tetejére

A tojássárgáját a cukorral, a fahéjjal és a vaníliarúd kikapart belsejével fehéredésig keverem habverővel (én kézivel szoktam, mert én is meg a Maca is utáljuk a hangos gépeket, de sokkal gyorsabban megvan azzal és nem lesz izomláza az embernek, úgyhogy ajánlom a gépek bevetését).
Eközben a tejszínt a megmaradt vanília rúddal fölmelegítem, vigyázva arra, hogy ne forrjon fel, majd fokozatosan, állandó kevergetés mellett a tojásos alaphoz adom, aztán visszaöntöm az edénybe és alacsony lángon 1-2 perc alatt állandó keverés mellett besűrítem.
Ha kész a krém, soufflé formákba öntöm, majd felöntöm annyi forró vízzel, hogy félig ellepje a formákat, aztán 150 fokos sütőben fél órán keresztül sütöm. Egy éjszakán keresztül hűtőben pihentetem, majd másnap megszórom barna cukorral a tetejét és karamellizáló pisztollyal összefüggő kemény réteget "égetek" a tetejére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése