2013. augusztus 21., szerda

Kalács

Az eredeti recept Max konyhájából való, ami itt elkészült, az a hozzászólásokkal kiegészített verzió.

Hozzávalók:

A sorrend, a Maxéval ellentétben nem a kenyérsütőgéphez való, én kézzel dolgoztam ki, tehát így került a kelesztőtálba:

160g rétes liszt
500g sima liszt
2 csipet só
2x8g vaníliás cukor (CBA)
11g plusz egy kevés porélesztő (francia)
15 dkg kristálycukor: ezeket összekeverni
1 ek olaj
2,5 - 3 dl tej, melyben
10 dkg vaj (Rama) felolvad, lehűl kézmelegre, hogy ne csapja ki a tojássárgát
2 tojássárga
1 egész tojás a nyers tészta kenéséhez, cukros tej a sült tészta kenéséhez

Nagyon alaposan kidolgozni, meleg helyen szűk egy órát kel.
Utána hat részre osztani a tésztát, hengereket formálni belőle. Mivel tuti nem lesz  mind egyforma, a vastagabb hármat összefonni, lelapítani kicsit, majd megfonni a vékonyabb hármat és ráhelyezni a vastagakra.
Egy lábosban vizet forralni, betenni a kicsit felmelegített sütő aljára, sütőt elzárva benne kel még 45 percig a lekent tészta.
Sütés előtt még egyszer lekenni, újra felforralni a vizet, be a sütőbe és közepesnél magasabb lángon készre sütni, kb. 1 óra alatt.
Készen lekenni a cukros tejjel, rácson hűl ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése