2013. augusztus 21., szerda

Leveles tészta két féle képpen

Mikor még nem mindig dolgoztam, és voltak munkanélküli időszakok anno az előző évezredben, akkor sk. csináltam, mert idő kell hozzá, és elfoglalja az egész konyhaasztalt, de most inkább megveszem fagyasztva, és ez is nagyon finom.

Leveles tészta sós változat:

Tésztát vékonyra nyújtottam, 12 részre vágtam, elég nagyok lettek, de nem volt kedvem vacakolni kicsikkel, nem is érdemes. Ez vendégségnek kevés, magadnak meg miért ne készíts jó nagy adagokat?
Lereszeltem trappista sajtot, (lehet keverni füstölt sajttal is) ha sokat szeretnél bele, ne sajnáld, de lehet később is reszelni, ha elfogy, én csak úgy szemre csináltam. Tejföllel kikevertem úgy, hogy kenhető masszát kapjak, de ne legyen híg, tettem hozzá kevés sót és egy pici fehér borsot.
A tésztakockák széleit megkentem felvert tojással, hogy ragadjanak, középre a töltelék, összehajtottam a tésztát és a biztonság kedvéért még villával megnyomkodtam az oldalait, ne nyíljon szét.
A tetejét megkentem a maradék tojással, vajjal kikent lisztezett sütőlapra tettem, és sülhet.
Ha szeretnéd, hogy ilyen szép magas maradjon, akkor ne pakold egymásra őket. Még másnap is isteni reggeli!

Édes változat:

Pálmalevél kissé karamellizálva.
A tésztát nem nyújtom nagyon vékonyra, és úgy nézzen ki, hogy a téglalap szélesebb oldala hosszabb az arányosnál. Megkenem vízzel, szórok rá kristálycukrot, ezt kicsit bele is simítom a nyújtófával. Lazán két oldalról feltekerem, fontos, hogy csak lazán legyen tekerve, mert a lényeg később épp ez.
Kb. centis darabokra vágom jó éles késsel.
A sütőlapot most olajjal kenem le jó bőven, ne ússzon, de azért legyen rajta.
A tekercseket mielőtt a lapra helyezem, széjjelebb nyitom, ezért nem kell erősen tekerni. Valóban széjjel kell szedni, több mm is legyen a csigavonal között. Ennek két oka van, kell a hely a levelek szétbomlásához és még szórok bele cukrot a lapon.
Tehát ha lazán fel vannak téve a tekercsek, köztük is helyet hagyva, akkor még szórok bele kristálycukrot, hogy az majd a tekercsek aljára sülve karamellizálódjon.
Szélesebb pengéjű, kerek végű  késsel szedem fel, és rögtön beáztatom a sütőlapot, akkor könnyű mosogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése