Új fogalmat alkottam: Piskótasaláta
A minap csináltam, sajnos hamarabb elfogyott, mintsem kép készült volna róla, bár csak egybe volt szép látvány, de az íze... ajajj :D
Mert mitől saláta a saláta? Különböző összetevők keveréke, leöntve valamivel.
Ebben az esetben piskótát sütöttem 6 tojásból, összedaraboltam őszibarackkonzervet, felkarikáztam banánt, ribizlit megtisztítottam, és rétegezve egymásra tettem, majd ha egy réteg megvolt, akkor leöntöttem pudinggal, amit nem 5 dl, hanem lágyabbra 6 dl tejjel főztem. A színek kedvéért háromféle volt, de annyira belekeveredett a tészta közé (ez volt a cél is) hogy nem lehetett rendesen elkülöníteni, legközelebb elég lesz egyféléből. Bár a hatás kedvéért egy nagy üvegtálba csináltam, és ott a külsején jól mutatott a rózsaszín, barna és sárga réteg, de később nem érvényesült a puding. A vaníliás volt a tetején, szórtam még rá ribizlit, amivel együtt kötött meg.
Arányok: piskóta 6 tojásból, egy 850g-os őszibarackkonzerv, 4 db banán, pár marék ribizli (elhagyható) 3 csomag pudingpor 1,8 dl tejjel és ízlés szerint cukorral, és adagolás után tejszínhab.
Tuti PISKÓTA:
Alap arányok: ahány tojás, annyi evőkanál kristálycukor, annyi evőkanál liszt, és 4 tojásig fél csomag, 6-8 tojásig egész csomag sütőpor, 1-2 vaníliás cukor.
A tojások sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, először a fehérjét verjük kemény habbá, így nem kell mosogatni a keverőlapátot.
A másik edényben a cukrokat (kristály és vaníliás) a tojások sárgájával addig verjük, míg egészen világos, krémszerű, habos masszát nem kapunk. Úgy ellenőrzöm, hogy lehet-e még világosabbra keverni, hogy egy ponton megállítom a gépet, és kis idő múlva összehasonlítom a környezetével. Ha az még sárgább, akkor keverem tovább, de a krémes állag is jól mutatja, hogy közel az eredmény. A piskóta a belekevert levegőbuborékoktól lesz igazán könnyű. Ne sajnáld az időt az eredmény kedvéért.
Aztán hozzákeverem a nem púpos, de nem is csapott evőkanál lisztet, melyet összekeverek a sütőporral, és ezt a tojással keverem tovább. Hogy a fehérjét könnyebb legyen belekevreni majd kézzel, még géppel belekeverem egy kis részét, mondjuk 6 tojásnál úgy 2-3 evőkanállal, hogy ezzel lazítsam a lisztes tésztát. Utána kézzel, és csak egyfelől keverve óvatosan beleforgatom a többi fehérjét is.
Előmelegített sütőben kell sütni, ha vékonyabb, akkor magasabb hőfokon, ha vastagabb, akkor idő kell neki, hogy átsüljön. Főleg félidőig, de utána se nagyon nyitogassuk. A formának csak az alját szabad lekenni, lisztezni, ha az oldalát lekennéd, akkor nem emelkedik meg a tészta.
Ha tortát készítesz, akkor előtte való nap érdemes sütni, mert aznap még nehezebben vágható ketté a töltéshez.
Tojások mennyisége:
- nagy tepsibe vékonyabb lap - 6 tojás
- nagy tepsibe gyümölccsel megszórva és úgy sütve (barack, meggy) - 6-7 tojás
- torta - 8 tojás
- piskótatekercs 4-5 tojás, de itt a liszt egy kanállal kevesebb, mint a tojások száma.
A piskótatekercset sütőpapíron sütöm, egy konyharuhát benedvesítek, leszórom cukorral, így borítom rá, a sütőpapírt pedig egy vizes tiszta rongyzsebkendővel törlöm át, így könnyen lejön. Utána óvatosan feltekerem a konyharuha segítségével, és így hagyom kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése