Hozzávalók
16 darab lesz belőle
Piskóta:
3 tojás
60 g kristálycukor
60 g liszt
20 g kakaópor
Krém:
800 g tejszínhab
200 g étcsokoládé
Csokoládébevonat:
80 g étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj
Elkészítés
1. PISKÓTA:
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor felével egy 2 literes keverőtálban habverővel habosra keverjük (kb 10 perc), majd félretesszük. A tojásfehérjét egy 2 literes tálba tesszük, a kiristálycukor másik részével habverővel kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. Nagyfejű főzőkanállal óvatósan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet.
- Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk, és az elkészített piskótából 200*400 mm-es lapot formázunk a kenőkés segítségével. Majd előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük és 8-10 percig sütjük.
2. KRÉM:
- Az étcsokoládét apró darabokra törjük és egy 2 literes fém keverőtálba tesszük. Forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan keverve felolvasztjuk. Vigyázzunk, ne legyen túl meleg. A gőzről levesszük és habverővel elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot.
3. PISKÓTA+KRÉM:
- A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és két egyenlő részre vágjuk. Az egyik laot tálcára tesszük és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Vigyázzunk, mert a krém gyorsan köt. Hűtőbe helyezzük.
- A másik piskótát csokoládéval áthúzzuk (bevonjuk) a következőképpen: fém keverőtálba 80 g darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadunk egy evőkanál napraforgóolajat, és gőz felett kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és száraz késsel egyenletesen elkenjük. Megvárjuk, míg a csokoládé megköt, majd ezt a lapot a csokoládékrémmel bevont másik lapra helyezzük. Forró vízbe mártott késsel 5*5 cs-es kockákra vágjuk.
*************************************************************
Rigó Jancsi
Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
10 dkg liszt
2 dkg kakaó
10 dkg cukor
a töltelékhez:
5 dl tejszín
9 dkg porcukor
1 dkg vaníliáscukor
5 dkg kakaó
a bevonathoz:
30 dkg porcukor
2,5 dkg kakaó
1 dkg vaj
1-2 evőkanálnyi rum
1 tojásfehérje
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése