2013. augusztus 21., szerda

Nehéz sós teasütemény

A tésztához:
200 g vaj
100 ml tejszín
375 g liszt
2 db tojássárga
8 g só
A díszítéshez:
tojás a kenéshez
szemes mák, durvára õrölt dió, durvára õrölt mandula, szezámmag, lenmag, sajt, vagy köménymag a szóráshoz

1. Elõkészítünk egy lepapírozott sütõlemezt, és elõmelegítjük a sütõt 200 C-ra. (SZERINTEM EZ A 4. PONT UTÁN JÖN!)
2. Az összes összetevõt egy tálba tesszük, és egynemûre gyúrjuk a tésztát. Ne tévesszen meg minket, ha a tészta nagyon kemény. Ilyennek kell lennie. Akár kivehetjük az asztalra is a tésztát, úgy még könnyebb eldolgozni. Figyelem! Lényeges, hogy a tésztát ne gyúrjuk túl. Amint összeállt, egynemû lett a tészta, hagyjuk abba a gyúrást, akkor is ha foszlós.
3. Az így kapott tésztát vékony liszten nyújtsuk ki kb 15 mm vastagra, majd tegyük tányérra, vagy tálcára, és tegyük fél órára a fagyasztóba.
4. Ha a tészta kifagyott, várjuk meg, míg annyira felenged, hogy deformálás nélkül fel tudjuk vágni egy éles késsel. Ha eléggé felengedett, felvágjuk a késsel, vagy egy kis kiszúróval is kiszúrhatjuk apró, kb 1,5-2 cm átmérõjû alakokra
5. A felszeletelt aprósüteményeket megkenjük vékonyan tojással, majd megszórjuk a díszítõanyagokkal
6. A sajtot, diót legcélszerûbb konyhai aprítógéppel  dara finomságúra aprítani, és úgy szórni a süteményre.
7. Még fagyosan tesszük be a sós sütit a 200 C-os sütõbe. Aranybarnára sütjük kb 20 perc alatt, majd 1 órát hagyjuk állni.

(forrás: http://www.hungarowellness.hu/index.php?item=recept&id=566)

500g liszt (esetleg kicsit kevesebb)
250g vaj
2 tk só
3 tojássárga
2 dl tejszín (30%)

Ez ráfér a kék tálcára, fél óra a fagyasztóban.
Bekapcsolni a sütőt.
Éles nagy késsel szeletelni széles csíkokra, azokat megszórni dolgokkal és így vágni kicsi darabokra. Pont ráfér egy tepsire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése